Більше половини ампутованих кінцівок у військових можна було врятувати. Ексрадник міністра охорони здоров’я звернувся до влади

Більше половини ампутованих кінцівок у військових можна було врятувати

Більше половини ампутованих кінцівок у військових можна було врятувати

Травмовані воїни стоять у чергах на операції, грошей на які не вистачає, а чекання зменшує вірогідність врятувати функцію рук і ніг. М’язи атрофуються, а нерви втрачають чутливість.

На протезування держава витрачає понад 2 млн грн на одну людину. А на збереження кінцівки усього 8 635 грн. І на протез потрібно чекати, на що поранені часу не мають.

Більше половини ампутованих кінцівок у військових можна було врятувати. Про це в інтерв’ю  Євгену Комаровському розповів ініціатор національної програми #ВрятуйКінцівку Сергій Сошинський.

Сошинський закликає владу змінити підхід до порятунку кінцівок в Україні.

Держава не може повноцінно фінансувати порятунок кінцівок, а місцева влада не розуміє, що таке лікування треба дофінансовувати. Коли людина отримує діагноз, їй треба самостійно шукати великі кошти, щоби врятуватися від ампутації.

Якщо розв’язати проблему збереження кінцівки, то ампутацій стане набагато менше. Врятувати кінцівку набагато вигідніше, ніж її протезувати. Як самому пораненому, так і суспільству, і державі.

На підтримку поранених виступив Доктор Комаровський. 

Експерти стверджують, що нині понад 70% поранень — це травми рук і ніг. В інтерв’ю з ініціатором національної програми #ВрятуйКінцівку Сергієм Сошинським, Доктор Комаровський висвітлив ряд шокуючих проблем з лікування поранених й дійшов до вражаючих висновків щодо протезування й збереження кінцівок в Україні.

«Рятувати кінцівку для нашої країни набагато вигідніше, ніж її протезувати. Та коштів виділяється катастрофічно мало. Вони йдуть на дороги, стадіони, зйомки кіно»,– зазначає Доктор Комаровський.

Після якісного лікування і реабілітації до Сил оборони може повернутися більша частина українських бійців. Та поранені не можуть довго чекати. Їм потрібна підтримка суспільства у розв’язання нагальної проблеми з фінансуванням збереження кінцівок.

З тяжкою вогнепальною травмою плеча госпіталізували й стрільця, помічника кулеметника Олега, пораненого під час вуличного бою у Бахмуті.

«Я знаходився на відкритому секторі. По нас відкрили вогонь. Через дорогу був побратим — Сашка. Він загинув у мене на очах. А мені попало в плече. Я вцілів», — каже військовий ЗСУ.

За плече й руку Олега боролися багато спеціалістів в різних лікарнях України. Повністю розтрощений суглоб, ліве плече, перелом руки й травма стегна. Медики звернулися по допомогу до нацпрограми #ВрятуйКінцівку — благодійники привезли хірургів з Києва до Луцька.

«Моє плече настільки дрібно розбите, що лікарям нема до чого прикручувати, за що вхопитися. Та медики борються. Зробили декілька операцій. На крайній — скріпили пластинами кістку. Далі — ендопротезування суглоба. Зараз мене виписали додому. Краще жити з двома руками, ніж з одною. Лікарі кажуть, що при правильному підході функції кінцівки можна відновити до 100 відсотків», — радіє військовий.

ЗМІ вигідно показувати людей без ніг та рук задля емоційної картинки. Це робить рейтинги. А людина з цілими кінцівками, що пройшла 21 операцію, щоби ту ногу зберегти — майже нікому не цікава — йдеться в інтерв’ю.

За даними експертів, очікувана кількість людей з ампутаціями становить вражаючу цифру — від 17 000 до 22 600. Програма #ВрятуйКінцівку покликана цю цифру знизити.

У межах національної програми планується провести від 15 тисяч до 40 тисяч операцій протягом одного-трьох років.

Підтримати програму можна за посиланням: https://houp.org/uk/medical_billion/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *