10 ознак довіреного благодійного фонду: кейс від МБФ «Здоров’я українського народу», як не потрапити на шахрая

10 ознак довіреного благодійного фонду

10 ознак довіреного благодійного фонду

Міжнародний благодійний фонд Здоров’я українського народу” підписав меморандум із Департаментом кіберполіції Національної поліції України. Інформаційна кампанія #ШахрайГудбай – перший проєкт, до якого долучилися благодійники.

Аби забезпечити свою безпеку та уникнути випадків шахрайства у благодійності, експерти фонду “Здоров’я українського народу” пропонують взяти до уваги топ-10 ознак довіреного благодійного фонду:

1. Прозорість та репутація.

Однією з ключових ознак довіреного благодійного фонду є наявність репутації та реальних досягнень з надання допомоги. Міжнародні благодійні фонди, завдяки своїй широкій діяльності та глобальному впливу, зазвичай найвищий рівень довіри. Проте, і загальноукраїнські, і місцеві фонди можуть бути надійними, якщо вони активно взаємодіють з громадою, транслюють результати роботи та публікують звіти про діяльність.

2. Наявність контактів для зворотного зв’язку.

Перед здійсненням пожертвування, перевірте, чи на сайті організації є дійсні контактні дані, такі як номери телефонів, адреса, активні соцмережі, чи оновлюється інформація про роботу. Не довіряйте організаціям, які не надають контактів для зворотного зв’язку.  

3. Перевірка домену сайту.

Перед здійсненням пожертвування виконайте швидку перевірку домену сайту. Уникайте відвідування сайтів, які можуть бути підробленими (фішинговими) та виглядають схожими на справжні. На сайтах довірених фондів завжди представлена актуальна інформація про керівництво, команду, свіжі звіти про діяльність та офіційний розрахунковий рахунок. 

4. Перевірте організацію на youcontrol.com.ua.

Використовуйте сервіс перевірки контрагентів youcontrol.com.ua для підтвердження добропорядності благодійного фонду. Тут можна дізнатися про статус юридичної особи, дату реєстрації, організаційно-правову форму, власників, контакти тощо.

5. Наявність інформації про фонд у ЗМІ.

Про діяльність дієвої й прозорої благодійної організації має бути багато публічної інформації в мережі Інтернет та ЗМІ. Уважно продивіться результати пошуку за ключовими запитами: назва фонду, заходи, власник фонду, команда фонду. Зверніть увагу на впізнаваність сайтів та засобів масової інформації, які висвітлюють новини про діяльність фонду. Якщо благодійна організація міжнародна – про неї мають писати й іноземні ЗМІ.

6. Наглядові ради, що контролюють використання коштів.

Довірені благодійні фонди дотримуються законодавства, включаючи зобов’язання зі звітування та обліку. Наявність наглядової та експертної ради сприяє контролю та оцінці діяльності фонду з боку зовнішніх експертів.

Взяти до прикладу наш фонд. По-перше, у нас є наглядова рада. По-друге, є експертна рада, якій ми звітуємо про внески і витрати. По-третє, кожний благодійний фонд має звітувати. По-четверте, ми як члени Асоціації Благодійників України взяли на себе додаткові зобов’язання робити ще й профільні звіти. Тобто, збір і витрати грошей у нас контролюють чотири рівні. Відповідно, будь-який благодійник має повне право написати заявку й отримати дані. Всі звіти знаходяться на сайті фонду. Це прозора публічна інформація, яка доступна всім, кому це цікаво,- зазначає Сергій Сошинський, президент фонду «Здоров’я українського народу».

7. Чи є у фонду позначка Асоціації Благодійників України.



Зверніть ще увагу, чи є у фонду позначка Асоціації Благодійників України, переможця Національного конкурсу “Благодійна Україна” чи Національного рейтингу “Компас благодійності України”. АБУ – потужна організація, яка контролює процеси, пов’язані з благодійністю. Вони зробили рейтинг, який показує прозорість та публічність фондів. Такі рейтинги є й за кордоном.

8. Професійна команда.

Довірені фонди мають відкрито транслювати інформацію про свою команду. Дійсно дієві благодійні організації мають компетентну команду, яка володіє знаннями та досвідом у галузі благодійності.

9. Підтримка й залучення експертів.

Благодійні організації, що збирають кошти, наприклад, на медичні проєкти, повинні мати підтримку від українських медичних фахівців. Якщо благодійний фонд або група волонтерів збирають гроші на щось медичне, подивіться, будь ласка, які лікарі стоять за програмою або збором.

До прикладу ми (МБФ «Здоров’я українського народу» – ред.) збираємо для лікування поранених. Ми партнеримося з лікарями й медичними закладами, де й допомагаємо пораненим. Тобто на сайті організації має бути представлена інформація про лікарів, які підтримують програму, про конкретні лікарні, де здійснюються операції.

Чим більше лікарів залучено (не іноземних, бо вони не дуже добре розуміють, що в Україні відбувається -ред.), тим краще. Мають бути фахівці, які можуть дати відповідь, для чого і чому це збирають. Тобто має бути певний контроль з їхнього боку. Не Міністерства охорони здоров’я, а саме людей, які працюють в медицині. Якщо таких даних немає – постає питання: чи цей фонд дійсно збирає кошти для медицини? 

10. Співпраця з офіційними органами.

Зв’язок з офіційними структурами, такими як МОЗ, МВС, ГУР та інші, засвідчує про високий рівень довіри з боку держави. 

Якщо шахраям, на жаль, вдалося вас ввести в оману – зверніться до найближчого відділу поліції або зателефонуйте 102. 

Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: 

  • чеки про оплату, 
  • квитанції з банку про проведення грошових операцій, 
  • роздруківки оголошень, 
  • посилання на сайт чи соціальні мережі. 

Також ви можете направляти свої звернення на електронну скриньку Сервісної служби Кіберполіції: callcenter@cyberpolice.gov.ua або за формою зворотнього зв’язку на сайті Кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *