Wise Vision: «Ми любимо активно вчитися і заохочуємо саморозвиток, адже чим більше наші працівники розвиваються, тим серйозніші виклики вони можуть на себе взяти»

Wise Vision: "Ми любимо активно вчитися і заохочуємо саморозвиток"

Wise Vision: "Ми любимо активно вчитися і заохочуємо саморозвиток"

Wise Vision – це міжнародна IT-компанія з офісом в Львові. Ми спеціалізуємося на розробці вебсайтів, додатках та платформ. Ми сформували команду експертів з різних технологій, тому наші основні компетенції включають: Node.js, Nest.js, JavaScript, HTML5, CSS3, Python, Django, AWS, PostgreSQL, Angular, React, TypeScript, RxJs.

– Чому вирішили створити компанію?

У нас була можливість. Був замовник та інвестор, якому було цікаво отримати IT рішення для готельного бізнесу. Звідси взялася ідея не просто попрацювати на одного замовника, а ще взяти декількох. Коли ми вперше вийшли на дохід, орендували офіс та найняли розробників. На початку існування компанії основна ідея була в тому, щоб трансформувати кошти у потік клієнтів і залучити нових.

– Які факапи трапилися за весь період існування компанії?

Факапів було багато, але найгіршими ми називаємо bad debts, Це клієнти, які відмовилися платити з тих чи інших причин. Наприклад, у нас був замовник, який замовив у нас discovery фазу, і заплатив лише за першу частину. На жаль, такі неприємні інциденти трапляються з усіма. Головне – бути готовим до цього і мати продумані механізми пом’якшення наслідків.

– Як компанія переживає свій ріст в умовах війни?

Ми працюємо на іноземний ринок, тому, на щастя, дуже не постраждали. Найгірше трапилося, коли почалася світова рецесія. Замовники бояться заходити в Україну, адже закордонні медіа постійно пишуть про нестабільну ситуацію в країні. Для них Україна – це високоризиковий регіон. Це те саме, що по факту працювати з Пакистаном, країна нестабільна, не факт, що розробникам вдастся виконати свою роботу вчасно та якісно.

– Яким бачите майбутнє після війни?

Наразі йде перебудова ринку, тому все залежить від того, як і коли ми виграємо війну. Якщо в короткостроковій перспективі – то це один сценарій, якщо в довгостроковій – то інший. В будь-якому випадку, після перемоги для нас відкриється багато можливостей, бо Україна стане частиною Євросоюзу. Як наслідок, зростатимуть рейти та збільшиться довіра до нас як до країни. Також підніметься економіка та зростуть заробітні плати. Все це створить умови для розвитку бізнесу, зокрема і для нашої компанії.

– Що думаєте розвиток освіти і як її покращити? Наскільки це важливо для працівників?

Українська система освіти має свої недоліки, як, зрештою, і будь-яка інша система освіти в світі. Найбільший з них – відірваність української освіти від потреб стейкхолдерів. Це особливо помітно у сфері IT, коли студенти чи випускники внз приходять на роботу, а їх знання застаріли ще кілька років тому. Керівникам і викладачам університетів варто звернути на це увагу, актуалізувати інформацію і давати студентам дійсно корисні знання.

– Тож вам доводиться вирішувати цю проблему самостійно, правильно?

Ми любимо активно вчитися і заохочуємо саморозвиток, адже чим більше наші працівники розвиваються, тим серйозніші виклики вони можуть на себе взяти. Ми мотивуємо працівників різними способами, в тому числі ми просимо їх пройти різні сертифікації. Наприклад, один із наших ключових розробників отримав міжнародну сертифікацію з Angular, і ми щасливі мати такого працівника у цій компанії.

– Які системи потрібно використовувати, щоб відслідковувати, як ви рухаєтеся?

В будь-якій компанії фінансові метрики відіграють якщо не основну, то дуже важливу роль. Хороша аналітика – запорука майбутнього успіху, адже цифри не брешуть. Основний звіт – це PNL, адже можна відстежувати всі найважливіші показники компанії. Важливо звертати на ціну за ліда (відділ продажу), прибутковість проекту, маржинальність за кожного розробника (відділ розробки).

– Які цілі ставите для своєї компанії на найближчі роки?

Вже зараз WiseVision є міжнародною компанією з клієнтами в різних куточках світу, але, звісно, хотілося б більшого. В планах – зростання до рівня глобальної компанії з репутацією та клієнтською базою, які дозволять стати одним з лідерів на ринку IT послуг. Щойно вийдемо на стабільні показники росту, подумаємо про відкриття офісів в інших українських містах, наприклад, в Івано-Франківську та Києві. Також є ідеї щодо створення власної школи для молодих IT спеціалістів. Щоправда, про все це можна буде говорити після перемоги.

– Багато хто мріє про офіси за кордоном, а ви робите наголос саме на українських містах.

Так, це буде внесок WiseVision  в повоєнну відбудову української економіки. Хочеться дати українським розробникам можливість працювати на своїй землі та в українських компаніях.

– Що можете порадити людям, які хочуть відкрити свою IT компанію?

Немає універсальних принципів, які допоможуть вам швидко стати успішними. Навіть в одній сфері кожна компанія має свою специфіку. Вчіться, якщо потрібно – ідіть методом спроб і помилок. Головне – не відмовляйтесь від своєї цілі і не здавайтеся.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *